Fontos részletek a Lions Napról

Kedves Barátaim!

Bizonyára emlékeztek rá, hogy a miskolci konvención célul tűztük ki:

A LIONS Clubok Magyarországi Szövetsége 2019. április 27-én, szombaton - a szövetség történetében első alkalommal, valamennyi klub azonos időszakban történő egészségfejlesztő és betegségeket megelőző programjaival kívánja ünnepelni a Lions Napot, ezzel is szolgálva a rászorultakat. 

Most elérkezett a felkészülés, a tervezés ideje. Ehhez szeretnék néhány támpontot, ötletet adni, illetve segítséget kérni tőletek a közös megvalósításhoz.

Miért van szükség erre a kezdeményezésre?

Úgy gondolom, hogy az egészség érdekében minden civil kezdeményezésre szükség van, hiszen a friss adatok szerint az EU tagállamai közül Magyarországon halnak meg a legtöbben rákban és krónikus betegségekben. Honfitársaink egészségértése elégtelen, kevesen jutnak el szervezett lakosságszűrésekre, sok településen háziorvos sincs.

Így gyógyítható bajokra gyakran későn derül fény. Gyakori eset, hogy műtétet kell halasztani, mert nincs elegendő vér. Az is előfordul, hogy közlekedési baleset sérültjei a mentők kiérkezéséig nem kapnak elsősegélyt, mert a helyszínem éppen nincs olyan, aki tudja, mit tegyen. E mindennapos tapasztalatok ismeretében érdemes erősíteni egészségprogramunkat és ezért vállalkozunk a Lions egészség hétvége szervezésére.

Azt szeretnénk, ha klubjaink lehetőségeik, erőforrásaik és kapcsolataik számbavétele alapján önállóan határoznának arról, hogy milyen aktivitással járulnak hozzá közös programunkhoz. Örülnénk annak is, ha többen együtt, zónákon belüli vagy a zónahatárokat is átívelő önkéntes társulás keretében rendeznétek egészségügyi megmozdulást. Célszerű, ha partnerszervezeteink (látássérültek egyesületei, orvostanhallgatók, cukorbeteg egyesületek) tanácsát és együttműködését is kéritek, illetve valamilyen helyben is kiemelt területen segítenétek. Ha véradásra is gondoltok, keressétek meg a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetét: egészségügyi felelősünk erről a lehetőségről már megállapodott a Magyar Vöröskereszt elnökével.

A négy orvosképző intézmény hallgatói szervezeteiben a következő kapcsolattartókat kereshetitek:

A Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete a mellékelt programokkal segítheti az érdeklődő klubokat.

Javaslom azt is, hogy konzultáljatok polgármesterekkel, egészségügyi intézményekkel, kórházakkal, egészségfejlesztési irodákkal, háziorvosokkal, gyógyszertárakkal: ők mit ajánlanak.

A kínálat – a fentiekre is tekintettel, de a teljesség igénye nélkül - a következő lehet:

 •         Vércukormérés, vérnyomásmérés valamilyen hátrányos helyzetű közösségben (hajléktalan-szálláson, idősotthonban, üres háziorvosi praxissal rendelkező faluban, romatelepen, stb.). Ez kiegészülhet diabeteses lábszűréssel (ha háziorvos kézi Doppler készülékkel ezt vállalja) vagy szemészeti szűréssel (a Lions busz, foglalási sorrendben csak 2-3 helyszínre juthat el, de helyi támogatással és eszközökkel is szervezhető vizsgálat).
 •         Iskolai vagy óvodai egészségnap (pl. orvostanhallgatók vezette foglalkozások a helyes táplálkozásról, mozgásról).
 •         A Magyar Vöröskereszt helyi szervezeteivel együttműködve véradás szervezése.
 •         Elsősegély-nyújtási bemutató, újraélesztési tanfolyam – az Országos Mentőszolgálat vagy orvostanhallgatók közreműködésével. Figyelmet keltő program lehet, ha pl. a helyi motoros klubok számára szerveztek elsősegélynyújtó oktatást, hiszen indul a motoros szezon is.
 •         Közlekedésbiztonsági és baleset megelőzési tanácsadás (rendőrséggel, Autóklub helyi szervezetével).

Még egyszer szeretném felhívni a figyelmeteket, hogy azt, hogy milyen programmal járultok hozzá az akció sikeréhez a TI döntésetektől függ.

Egy séta, egy futás, vagy akár egy felvilágosító előadás is nagyban segíthet célunk megvalósításában.

A lényeg az, hogy azonos időben mozduljanak a klubok, az egészség érdekében tegyék, s a Lions közösség logója, zászlaja alatt. 

Még izgalmasabb lenne és hírértékkel bírna, ha mindegyik, de legalább sok klub azonos feladatot vállalna, például a helyi motoros klubokkal felvéve a kapcsolatot elsősegély-nyújtási bemutatót, újraélesztési tanfolyamot tartanának a helyi Országos Mentőszolgálat vagy orvostanhallgatók közreműködésével.

Arra kérlek Benneteket, hogy február 28-ig jelezzétek nekem és/vagy Dr Kökény Mihály programfelelősnek (tel: +36 30 4754675; e-mail: mihaly.kokeny88@gmail.com), hogy milyen programmal készültök, hol és mikor, milyen partnerekkel, kértek-e és milyen segítséget a kabinettől.  Nagyon fontos, hogy a célközönséget megfelelően mozgósítsátok és a helyi nyilvánosságot (TV, önkormányzati lapok, internetes portálok) időben meghívjátok. A legötletesebb kezdeményezésekről az országos médiát is szeretnénk tájékoztatni.

Végül, de nem utolsósorban: a klubok egészségprogramjai között versenyt hirdetünk. A lebonyolított programokról max. két oldal terjedelemben írásos beszámolót, fényképeket (esetleg videofelvételt) küldhetnek a klubok legkésőbb május 7-ig a programfelelősnek: mihaly.kokeny88@gmail.com. Az innovatív és jól teljesítő klubokat a nyíregyházi konvención díjazzuk.

Melléklet                                                     

Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete                                               

1089 Budapest, Nagyvárad tér 4.

http://www.semmelweis.hu/boe

boe@humsirc.hu

A Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete az alábbi pontokban tudja segíteni a Lions Egészség Hétvégét:

 •      45- 45 perces egészségnevelő előadások és foglalkozások a következő témákban:
  •    Kardiovaszkuláris prevenció
  •    Tumorprevenció
  •    Drogprevenció
  •    Alkohol prevenció
  •    Dohányzás prevenció
  •    Szexuális úton terjedő betegségek
  •    Fogamzásgátlás
  •    Véradás
  •    Transzplantáció
  •    Egészségtudatos táplálkozás
  •    Evészavarok
  •    Elsősegélynyújtás
  •    Védőoltások
  •    Antimikrobiális rezisztencia
 •      Alapszintű újraélesztés-oktatás AMBU babákkal, 90 percben
 •      Teddy Maci Kórház a fiatal korosztály számára
 •      Segítség diabéteszes lábszűrés és a szemszűrés során
 

Köszönettel:

Dr. Chrabák László

kormányzó a 2018-2019 Lions évben


Hogyan lehet Lions Club tag?

A lions klubtagok idejüket és a képességeiket felajánlva segítik, erősítik a közösségeiket. A Lion a jószolgálati munka tapasztalatain keresztül új képességeket szerezhet, tartós barátságokat köthet, találkozhat igazi kihívásokkal, és sokat tanulhat, fejlődhet a feladatok megoldása során.

További információk a belépésről vagy Lépj velünk kapcsolatba